facebook_page_plugin

Το ηλιακό φως είναι θεμελιώδους σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη. Η φυσιολογική έκθεση στον ήλιο είναι αναγκαία. Εκτός από τη θετική του επίδραση στη διάθεση μας, οι ακτίνες του ήλιου διεγείρουν την παραγωγή βιταμίνης D, η οποία χρειάζεται για να έχουμε υγιή οστά και δόντια. Ταυτόχρονα όμως, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει βλαβερές συνέπειες στο δέρμα αλλά και στον οργανισμό όπως: εγκαύματα, λεκέδες, φωτογήρανση (κατάσταση η οποία προκαλείται από τις ακτίνες UVA με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας), αφυδάτωση ακόμα και καρκίνο του δέρματος.

Ακτίνες UVA/UVB

Οι ακτίνες που θεωρούνται επικίνδυνες είναι οι UVA και οι UVB.

Οι ακτίνες UVB είναι πιο έντονες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και τις μεσημεριανές ώρες (11:00π.μ – 16:00μ.μ). Αυτό το διάστημα είναι εξαιρετικά βλαβερές και προκαλούν κοκκινίλες και εγκαύματα.

Οι ακτίνες UVA είναι παρούσες όλο το χρόνο ακόμα και τις ημέρες με συννεφιά καθώς αντιστοιχούν στο 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης. Διαπερνούν τα σύννεφα, το γυαλί και την επιδερμίδα επομένως μέσω της αντανάκλασης μπορούν να φτάσουν και μέσα στο σπίτι μας χωρίς να υπάρξει άμεση έκθεση στο φως της ημέρας. Ουσιαστικά παράγουν ελεύθερες ρίζες και μακροπρόθεσμα μπορούν να αλλοιώσουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση, μελαχρωματικές διαταραχές (χλόασμα, κηλίδες), ηλιακή αλλεργία (κοκκινίλα, κνησμό, πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός) καθώς και καρκίνο του δέρματος.

Επομένως, η χρήση αντηλιακού είναι σημαντική και τις 365 ημέρες του χρόνου. Για να είναι αποτελεσματικό ένα αντηλιακό θα πρέπει να προσφέρει κάλυψη και για τις δύο αυτές βλαβερές ακτίνες όπως επίσης θα πρέπει να γίνει σωστή επιλογή ανάλογα με τον κάθε τύπο δέρματος.

Τύποι δέρματος

 • Τύπος 1
  Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα, συνήθως ανοιχτόχρωμα μαλλιά και φακίδες, που δεν μαυρίζουν αλλά παθαίνουν πολύ εύκολα εγκαύματα. Ενδεδειγμένο αντηλιακό είναι με δείκτη προστασίας 30 και άνω.
 • Τύπος 2
  Εδώ ανήκουν τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, που είναι αρκετά ευαίσθητο και μαυρίζει ελάχιστα, ενώ καίγεται σχετικά εύκολα. Ενδεδειγμένο αντηλιακό είναι με δείκτη προστασίας και εδώ 30 και άνω.
 • Τύπος 3
  Τα άτομα με τύπο δέρματος 3 έχουν λίγο πιο φυσικό χρώμα δέρματος και μπορεί να πάθουν έγκαυμα ή να μαυρίσουν στον ήλιο. Ενδεδειγμένο αντηλιακό είναι με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 και άνω.
 • Τύπος 4
  Στην κατηγορία δέρματος τύπου 4 είναι τα άτομα που μαυρίζουν εύκολα και σπάνια καίγονται, αλλά εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο για δερματική βλάβη και ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Ενδεδειγμένο αντηλιακό είναι με δείκτη προστασίας 15.
 • Τύπος 5
  Άτομα με πιο σκούρο δέρμα τύπου 5 μπορούν να πάρουν εύκολο μαύρισμα χωρίς να ανησυχούν ιδιαίτερα για εγκαύματα. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα άτομα αυτής της ομάδας μπορεί να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος γνωστό ως μελάνωμα. Αυτά τα μελανώματα συνήθως δεν εντοπίζονται μέχρι ο καρκίνος να εξαπλωθεί και συχνά εμφανίζονται σε μέρη του σώματος που έχουν μειωμένη έκθεση
 • Τύπος 6
  Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα άτομα με πολύ σκούρα επιδερμίδα, τα οποία δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τυχόν εγκαύματα, αλλά θα πρέπει να θυμούνται να χρησιμοποιούν αντηλιακό διότι η εμφάνιση μελανώματος είναι πολύ πιθανή. Ενδεδειγμένο αντηλιακό και εδώ είναι με δείκτη προστασίας 10 – 15.

Δείκτης SPF

Ο δείκτης προστασίας SPF (Sun Protection Factor) αναφέρεται στην ικανότητα που έχει ένα αντηλιακό να μπλοκάρει τις ακτίνες UVB. Τα αντηλιακά προϊόντα κατατάσσονται ανάλογα με αυτόν τον δείκτη. Το νούμερο του SPF αντιστοιχεί με το πολλαπλάσιο του χρόνου που μπορεί να παραμείνει ένα δέρμα κάτω από τον ήλιο χωρίς να υποστεί βλάβες. ‘Οσο πιο υψηλό το SPF τόσο μεγαλύτερη είναι και η προστασία του δέρματος. Η επιλογή του εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες όπως:

 • ο φωτότυπος του δέρματος
 • η γεωγραφική περιοχή
 • οι κλιματολογικές συνθήκες
 • η διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο

Τα αντηλιακά με υψηλό ή πολύ υψηλό δείκτη προστασίας SPF συνιστώνται για ανοιχτόχρωμα δέρματα ή δέρματα με υπερχρωμίες, φωτογήρανση ή μετά από ισχυρές θεραπείες ανάπλασεις.

Εφαρμογή αντηλιακού

Είναι πολύ σημαντικό το αντηλιακό να εφαρμόζεται ομοιόμορφα στο δέρμα (σε άφθονη ποσότητα) φροντίζοντας να μην μείνει ακάλυπτη καμία περιοχή της επιδερμίδας τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Επιπλέον, το αντηλιακό θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες κυρίως μετά από αθλητικές δραστηριότητες, ιδρώτα, κολύμπι ή σκούπισμα με πετσέτα. Ακόμα και στην πόλη το αντηλιακό θα πρέπει να το ανανεώνουμε κάθε 2 – 3 ώρες. Τέλος, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η παραμονή στον ήλιο τις ώρες της έντονης ακτινοβολίας καθώς επίσης δεν θα πρέπει να εκτίθενται απευθείας στον ήλιο παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών.

Δοϊράνης 10 – Χολαργός, 11562
210 6564646
697 0217467
info@kalmia.grΔευτέρα - Παρασκευή: 11πμ - 9μμ
Σάββατο: 10πμ - 3μμ


Μεταφερθήκαμε Δοϊράνης 10 Χολαργός, 11564

Η επιχείρηση KALMIA BEAUTY SALON σας καλωσορίζει στη νέα της διεύθυνση.